Још један мастерс серије 1000 у низу: Новак Ђоковић освојио Мадрид Мастерс 1000 2016 Србија првак Европе 2016, трећи пут за редом Рукомет Одбојка Стрељаштво Кик бокс Карате

На конститутивној седници новог сазива Скупштине Града Врања, одржаној 15. јуна у Врању, за новог члана Градског већа за омладину и спорт изабран је Ненад Ђорђевић. Рођен је у Врању 1972. године где је завршио основну и средњу школу. Дипломирао је на Факултету за физичку културу у Београду 1996. године, а 2012. године је уписао докторске студије на Факултету спорта и физичке културе у Нишу.

Непуна два месеца након избора, већник за омладину и спорт Ђорђевић одговорио је на нека питања о стању у врањском спорту, клубовима и плановима за развој спорта.

Прошло је више од месец дана како сте преузели спорт у Врању. Какво сте стање затекли у врањском спорту и да ли се нешто у међувремну променило?

- Стање у Врањском спорту је неозбиљно и неодговорно, катастрофално. Планирано је да се из буџета Града Врања за годину дана потроши 57 милиона динара, а само за првих 6 месеци је потрошено више од 72 милиона. Говоримо о људима који су 26 година у континуитету радили овај посао. Промене ће сигурно бити на боље, али неће моћи све одмах и сада.

Већ сте као приоритет истакли развој школског спорта и спорта у Основним школама. Какав конкретан план имате у вези побољшања школског спорта?

- План је да се школски спорт врати на ниво рада из 1969. године када је школским спортом било обухваћено 10-12 % школске деце. Данас је стање много лошије, школским спортом је обухваћено 3-5 % деце. А то је база будућих врхунских спортиста.

Једина Скупштина која је одржана у међувремну у спортским колективима Града је Фудбалског клуба Динамо. Изабран је нови председник који је и тренер. Када је Динамо у питању, да ли је приоритет опстанак у прволигашком друштву и довођење играча са стране или ангажовање домаћих фудбалера и, вероватно, испадање у нижи ранг?

- Жеља је, пре свега, да Динамо има све селекције фудбалера од којих ће у први тим већина играча бити из нашег града, а не од 24 играча, који играју у први тим, ниједан није из Врања што је недопустиво. Тренеру ће се створити услови у којима ће клуб моћи нормално да фунционише и ради. Сам ће одлучивати и бити одговоран за људе којима ће указати поверење да раде као тренери и бити одговоран за резлутате клуба. Мислим да је то одговоран и озбиљан приступ.

У Рукометном клубу Врање 1957 су тренер и председник поднели оставке. Када ће бити изабрано ново руководство клуба?

- Процедура је у току. Договори су текли пријатељски, а све у циљу стварање што бољих услова за фунционисање клуба.

Сви истичу развој женског спорта. Градски рукометни клуб је годинама уназад на самом дну. Хоће ли нешто бити промењено што се тиче побољшања овог спорта у Врању?

- Водиће се рачуна о свему. Озбиљно и одговорно ћемо решавати сваки проблеб са којим се сусретнемо што подразумева и развој женског спорта у граду.

Кад је женски спорт у питању, најављивано је и формирање женског фудбалског клуба, као и кошаркашког. Хоћете ли нешто предузети по том питању или Врање и даље остаје без ових спортова у женској категорији?

- Све што можемо као град да урадимо, урадићемо. Без превеликих обећања, идемо корак по корак.

Кошаркашки клуб Југ је од прволигаша постао члан најнижег ранга такмичења у Србији. Клуб нема ниједан руководећи орган. Хоће ли то бити промењено?

- Хоће. У току су договори и имамо планове које разрађујемо. Жеља нам је да Врање поново има Кошаркашки клуб примеран величини самог града.

Женски одбојкашки клуб Врање је једини функционисао без већих проблема. Хоћете ли мењати постојећу структуру или остаје тим који функционише добро и који је обезбедио пласман у већи ранг?

- Кажете да су фунционисали без већих проблема, а дуг који тренутно имају је негде око 1,4 милиона динара. Ушли су у већи ранг такмичења и то је добро. Потрудићемо се да задржимо постигнути ниво. Постоје итекако квалитетни појединци који раде и баве се женском одбојком тако да промена Управе клуба, ако се деси, неће сигурно бити лошија од тренутне.

Шта је са осталим клубовима (стрелци, кик боксери, каратисти, стонотенисери...)? Хоћете ли мењати руководства или то зависи од резултата и рада који прикажу у наредном периоду?

- Биће промена у великом броју клубова. Као што сам и рекао, идемо корак по корак.

Најављена је реорганизација Спортског савеза Града Врања до краја године. Шта то предвиђа и како ће се одразити на раднике Савеза?

- Водиће се рачуна о свему. Никоме неће бити ускраћено да се докаже својим радом и заслугама у клубу из којег потиче. Професионалне резлутате које постигне нико му неће оспорити. Проблем ће бити када појединци не буду препознати у својим клубовима.

Тест

Saturday the 4th. Спортски савез града Врања 2013.